Opis
Miseczka do matchy Aurora 13 x7 cm
Ceramiczna miseczka do herbaty sproszkowanej – Matcha.
Chasaku – japonska nazwa -stosowane jest w japońskim tradycyjnym przyrządzaniu Matcha -ceremonii Chanoyu.
Rozmiar: 13x 7 cm
49,99 zł
Ceramiczna miseczka do herbaty sproszkowanej – Matcha.
Chasaku – japonska nazwa -stosowane jest w japońskim tradycyjnym przyrządzaniu Matcha -ceremonii Chanoyu.
Rozmiar: 13x 7 cm
Na stanie
Ceramiczna miseczka do herbaty sproszkowanej – Matcha.
Chasaku – japonska nazwa -stosowane jest w japońskim tradycyjnym przyrządzaniu Matcha -ceremonii Chanoyu.
Rozmiar: 13x 7 cm
Chasen – japońska nazwa pędzelka i ceramiczny stojak na pędzel,
miseczka Rozmiar: 13x 7 cm
pakowane w eleganckie pudełko Edo Japan.
Herbata od wieków jest cenionym napojem na całym świecie, w związku z tym powstało wiele ceremonii związanych z jej spożywaniem. Nawiążemy tu do najbliższej naszemu sercu Japonii, gdzie ceremonia picia herbaty szlachetnie zwana jako Chanoyu – jest tłumaczona jako Cha- herbata , no-yu droga – droga herbaty. Zasady ceremonii nawiązują do ceremoniałów buddyjskich i symbolizują drogę do osiągnięcia pełnej duchowości. Pierwotną formę tego ceremoniału stworzył Mnich Murata Suko wraz z Shogunem Yoshimistu w XV wieku.
Ceremoniał herbaty powinien odbywać się w miejscu, które sprzyja odprężeniu i jest harmonijne, może to być ogród, pawilon, taras.
Przed przystąpieniem do ceremoniału herbaty należy dokładnie umyć dłonie na znak oczyszczenia duszy, następnie kontempluje lub podziwia piękno otaczającego miejsca. Herbata, która jest wykorzystywana do ceremonii Chanoyu to szlachetna sproszkowana herbata zielona zwana Matcha. Gospodarz ceremonii nakłada bambusową łyżeczką zwana chasaku matchę do chawana – dużej czarki, która posiada tzw. Twarz, następnie z precyzją i w skupieniu miesza bambusową miotełką zwaną Chasen i częstuje osobno gości.
Chasen – japońska nazwa pędzelka i ceramiczny stojak na pędzel,
miseczka Rozmiar: 13 x 7 cm
pakowane w eleganckie pudełko Edo Japan.
Herbata od wieków jest cenionym napojem na całym świecie, w związku z tym powstało wiele ceremonii związanych z jej spożywaniem. Nawiążemy tu do najbliższej naszemu sercu Japonii, gdzie ceremonia picia herbaty szlachetnie zwana jako Chanoyu – jest tłumaczona jako Cha- herbata , no-yu droga – droga herbaty. Zasady ceremonii nawiązują do ceremoniałów buddyjskich i symbolizują drogę do osiągnięcia pełnej duchowości. Pierwotną formę tego ceremoniału stworzył Mnich Murata Suko wraz z Shogunem Yoshimistu w XV wieku.
Ceremoniał herbaty powinien odbywać się w miejscu, które sprzyja odprężeniu i jest harmonijne, może to być ogród, pawilon, taras.
Przed przystąpieniem do ceremoniału herbaty należy dokładnie umyć dłonie na znak oczyszczenia duszy, następnie kontempluje lub podziwia piękno otaczającego miejsca. Herbata, która jest wykorzystywana do ceremonii Chanoyu to szlachetna sproszkowana herbata zielona zwana Matcha. Gospodarz ceremonii nakłada bambusową łyżeczką zwana chasaku matchę do chawana – dużej czarki, która posiada tzw. Twarz, następnie z precyzją i w skupieniu miesza bambusową miotełką zwaną Chasen i częstuje osobno gości.
Sencha z malinami i szuszoną figą, herbata smakowa, której bazą jest SENCHA zielona herbata, baza wszystkich zielonych herbat o zapachu trawiasto – ziołowym. Po zaparzeniu nabiera słodyczy z owoców, a w jej aromacie da się wyczuć mocny smak malin.
Bancha to herbatka typu Sencha, której liście i łodyżki są grubsze, przez co mają mniejszą zawartość teiny. Delikatny napar z Banchy należy do jednych z najzdrowszych napojów, polecana dla diabetyków – obniża poziom cukru we krwi, reguluje wydzielanie żółci, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę tłuszczu, jest przeciwutleniaczem.
Sushisklep.pl Zestawy do sushi, czajniki żeliwne, zestawy do parzenia herbaty, Kimmidoll. Copyrights by sushisklep.pl, 2017