Zestaw do sake – etykieta picia trunku
Sake to prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie. W Japonii jest obowiązkowy podczas ważnych wydarzeń, rodzinnych ceremonii i spotkań oraz w czasie świąt. Sake można pić w różnych temperaturach – od bardzo zimnej, po podgrzewaną do nawet 50 °C. Wszystko zależy od rodzaju sake i preferencji gości.
Przy podawaniu tego alkoholu obowiązuje użycie tradycyjnych zestawów do sake oraz specjalna etykieta picia. Jeden z najważniejszych punktów mówi, by nigdy nie nalewać alkoholu samemu sobie – z pewnością zadbają o to inni. Gdy ktoś napełnia nam czarkę, trzeba trzymać ją zawsze w prawej dłoni, natomiast spód delikatnie podtrzymywać lewą dłonią.
Z racji tego, że sake pija się z czarek, trunek ten należy sączyć, nie wypijać całej zawartości od razu. Kończąc nalewanie, należy obrócić tokkuri, czyli specjalną butelkę, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby alkohol nie zaczął z niej kapać.