Sushisklep
  • Strona Główna
  • O nas
  • Sklep
    • Kategorie
      • Kimmidoll i kotki szczęścia
      • Japońska ceramika i kadzidełka
      • zestawy do sushi dla 2 osób
      • Czajniki żeliwne,czarki,herbaty
    • Ceny
      • poniżej 100zł
      • 100 – 200zł
      • 200 – 300zł
      • powyżej 300zł
  • Kontakt
zaloguj/zarejestruj się »
zapomniałeś/aś hasło? Utwórz konto
  • Moje konto
koszyk 0
  • Nie ma żadnego produktu w koszyku

Home | Produkt

Oryginalne noże japońskie

Strona główna > Oryginalne noże japońskie

grid lista

Jakość nie do podrobienia

Japońskie noże znane są na całym świecie. Ich jakość jest absolutnie niepodrabialna, a wielu profesjonalnych szefów kuchni nie wyobraża sobie bez nich pracy. Są one obowiązkowym akcesorium do sushi każdego japońskiego sushi-mastera – tylko dzięki tym nożom są w stanie filetować rybę na cienkie, estetyczne kawałki. Cenione są również w użytku domowym, gdyż kupno oryginalnego japońskiego noża to inwestycja na długie lata.

Ostrza japońskich noży to główny powód, dlaczego są tak pożądanym obiektem. Swoją trwałość, lekkość i ostrość zawdzięczają wysokiej jakości trójwarstwowej stali nierdzewnej oraz specjalnej obróbce, która uwzględnia hartowanie, szlifowanie i ostrzenie na kamieniach. Często do stali dodawany jest węgiel, który podnosi jakość finalnego produktu i odporność na uszkodzenia.

Japońskie noże wytwarzane są z ogromną precyzją, uwzględniając tradycyjne metody produkcji. Dużą wagę przykłada się do ich konstrukcji i kształtu – mają być poręczne i lekkie, tak by ich użytkowanie nie było trudne ani męczące. To bardzo ważne, szczególnie w restauracjach, gdzie noże używane są przez kilka godzin bez przerwy.

Pielęgnacja noży japońskich

Aby cieszyć się w pełni wszystkimi zaletami japońskich noży należy szczególnie o nie dbać:

  • Gdy już zajdzie taka potrzeba, nóż należy ostrzyć wyłącznie na przystosowanych do tego ostrzałek ceramicznych. Najlepsze jednak są specjalne kamienie.
  • Po użyciu nóż należy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego detergentu – trzeba wystrzegać się silnych środków czyszczących i szorstkich gąbek. Zmywarka jest niewskazana.
  • Po umyciu nóż należy dokładnie osuszyć, za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego.
  • Deska do krojenia powinna być wykonana z tworzywa sztucznego lub drewna. Unikać trzeba desek szklanych.
  • Japoński nóż powinien być przechowywany w specjalnym bloku lub etui.
  • Kamień do ostrzenia King 1000

    260,00 zł
    Do koszyka

    Wymiary – 176 x 52 x 15 mm

    Ziarnistość – 1000(średnia)

    Proszę pamiętać, że przed ostrzeniem kamień wodny należy moczyć w wodzie przez 10-15 minut.

    Made in Japan

    Do koszyka
  • Nóż Global Bumnei Yanagi Sashimi 21 cm

    Nóż Bunmei Yanagi Sashimi 27 cm

    535,00 zł
    Do koszyka

    Nóż Bunmei Yanagi

    Yanagi, to najpopularniejsza odmiana noża do sashimi, pochodząca z zachodniego regionu Japonii, zwanego Kansai. „Yanagi” znaczy w języku japońskim „wierzba”, ponieważ klinga tego noża przypomina kształtem cienki liść wierzby. Jest długa i wąska, więc idealnie się nadaje do plastrowania surowej ryby lub mięsa jednym cięciem, praktycznie bez przyciskania noża. Yanagi może także służyć do oprawiania ryb i zdejmowania z nich skóry, jeśli usunięto wcześniej ości.

    Bunmei Gincho to tradycyjne japońskie noże kuchenne, wytwarzane przez firmę Yoshikin, znanego na całym świecie producenta noży marki GLOBAL. Przeznaczone są dla profesjonalistów, którzy potrzebują w pracy specjalistycznych i niezawodnych narzędzi. Noże Bunmei wyposażono w rękojeści z drewna magnoliowego, które nie ślizgają się w dłoni. Klingi wykonano z wysokowęglowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu, dzięki czemu noże zachowują ostrość przez długi czas. Tradycyjne rękojeści w kształcie litery D gwarantują komfortowy chwyt, a szlif jednostronny nie ma sobie równych w pracy z surowymi rybami i mięsem.

    Czas realizacji: 1 dzień.

    Do koszyka
  • Nóż japoński Satake Megumi Deba 15,5 cmout of stock

    Nóż japoński Satake Megumi Deba 15,5 cm

    99,00 zł
    brak w magazynie

    Ostrze – Wysokowęglowa stal nierdzewna 420J2 (szlif jednostronny).

    Rękojeść – Uchwyt z drewna naturalnego zakończony pierścieniem z tworzywa.

    Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.

     

    brak w magazynie
  • Nóż japoński Satake Yanagi - Sashimi 24 cm

    Nóż japoński Satake Yanagi – Sashimi 24 cm

    229,00 zł
    Do koszyka

    NÓŻ japoński Satake sashimi 24 cm

    Kategoria Sashimi & Deba obejmuje dwa charakterystyczne modele tradycyjnych noży japońskich o różnej długości. Solidne klingi wykonano z wysokowęglowej stali nierdzewnej 420J2, która jest wyjątkowo odporna na korozję i łatwa w ostrzeniu. Klasyczne, okrągłe rękojeści z naturalnego drewna wzmocniono pierścieniem z wytrzymałego tworzywa, co skutecznie zapobiega wysunięciu się klingi. Noże te są ostrzone jednostronnie i przeznaczone dla osób praworęcznych.

    Czas realizacji: 1 dzień.

     

    Do koszyka
  • Nóż japoński Satake Yanagi - Sashimi 27 cm

    Nóż japoński Satake Yanagi – Sashimi 27 cm

    299,00 zł
    Do koszyka

    Kategoria Sashimi & Deba obejmuje dwa charakterystyczne modele tradycyjnych noży japońskich o różnej długości. Solidne klingi wykonano z wysokowęglowej stali nierdzewnej 420J2, która jest wyjątkowo odporna na korozję i łatwa w ostrzeniu. Klasyczne, okrągłe rękojeści z naturalnego drewna wzmocniono pierścieniem z wytrzymałego tworzywa, co skutecznie zapobiega wysunięciu się klingi. Noże te są ostrzone jednostronnie i przeznaczone dla osób praworęcznych.

    Cza realizacji: 1 dzień.

    Do koszyka
  • Nóż do sushi Yanagi sashimi - uniwersalny - 21 cm

    Nóż Satake Megumi Yanagi – Sashimi 21 cm

    199,00 zł
    Do koszyka

    Ostrze – Wysokowęglowa stal nierdzewna 420J2 (szlif jednostronny).

    Rękojeść – Uchwyt z drewna naturalnego zakończony pierścieniem z tworzywa.

    Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.

    Do koszyka
  • Nóż Satake Yoshimitsu Yanagi - Sashimi 21 cm

    Nóż Satake Yoshimitsu Yanagi – Sashimi 21 cm

    239,00 zł
    Do koszyka

    Ostrze – Stal wysokowęglowa SK-5 (szlif jednostronny)

    Twardość ostrza – 62 HRC

    Rękojeść – Uchwyt z drewna naturalnego zakończony pierścieniem z tworzywa

    Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.

    Do koszyka

Filtruj wg ceny

Cena: —

Kategorie produktów

  • Ceramika,maneki neko, kadzidełka japońskie, akcesoria do sushi
    • akcesoria do sushi
    • Kadzidełka japońskie Kafuh
    • laka i melamina
    • Maneki Neko - japońskie kotki szczęścia
    • miski i miseczki
    • talerze do sushi
    • zestaw do sake
    • zestawy prezentowe misek
  • news
  • Oryginalne noże japońskie
  • Pałeczki do sushi
  • Pędzelki do matchy oraz żeliwne czajniki
    • czarki Japońskie
    • Herbaty zielone i smakowe
    • puszki na herbatę
    • zestawy do herbaty
  • Produkty do sushi i kuchni tajskiej
    • imbir, nori, sos sojowy i inne dodatki do sushi
    • Japońskie słodycze i przekąski
    • Napoje egzotyczne
    • Pasta do miso i zup tajskich, curry, mleko kokosowe, zupy instant
    • ryż, makarony, mąki, produkty sypkie
    • sos sojowy, octy, oliwy, dressingi
  • Zestawy do sushi dla dwóch osób

Nasze Hity

  • ŁYŻKA do zup japońskich CZARNA Łyżka do miso japońskich czarna 13,5 cm 13,99 zł

    01

  • łyżka z laki czarno-czerwona Łyżka do miso czarno – czerwona 13,5 cm 12,99 zł

    02

  • Łyżka do zup biała 14,5 cm Łyżka do miso biała 14,5 cm 12,99 zł

    03

  • łyżka z melaminy czarna do miso łyżka czarna mat 13,5 cm 13,99 zł

    04

  • spodek na sos sojowy czarny MAT spodek na sos sojowy czarny MAT 16,99 zł

    05

NA SUSHI W KRAKOWIE?

NA SUSHI W KRAKOWIE?

NASZ PARTNER

NASZ PARTNER

Sushisklep.pl Zestawy do sushi, czajniki żeliwne, zestawy do parzenia herbaty, Kimmidoll.
Copyrights by sushisklep.pl, 2017

  • Jesteśmy na Google+Google+

Zapisz się do naszego Newslettera!

popup-image

Odbierz 10% zniżki na zakupy hasło:newsletter

w sushisklep.pl