Glony nori, to algi morskie, które zostały drobno pokrojone i sprasowane. Używane głównie do Maki Zushi, czyli zwijanego sushi, podawanego w formie wałeczków ryżu owiniętych prasowanymi algami morskimi. Powstają w wyniku ułożenia ryżu i dodatków na arkuszu nori. Glony morskie to jeden z najzdrowszych pokarmów. Nori bogate są w błonnik, witaminy, minerały i białka. Zawierają wapń, fosfor, żelazo oraz inne ważne pierwiastki śladowe.
Opakowanie zawiera 25 g alg (10 listków) co wystarcza na wiele krążków sushi.
Uwaga: Nori łatwo wchłaniają wilgoć, dlatego należy przechowywać je w zamkniętym szczelnie, oryginalnym opakowaniu.
Glony Wakame cięte, to jedne z najbardziej popularnych wodorostów w przemyśle spożywczym. Bogate w składniki odżywcze oraz mineralne, takie jak: witaminy z grupy B, B1, B2, B3, B6 oraz B12, potas, wapń, żelazo, sód oraz białka. Używane jako zdrowy dodatek do wielu japońskich potraw, sałatek czy zup. Zawarte w nich białka oraz beta – karoten, przyśpieszają przemianę materii, oraz pozytywnie wpływają na odchudzanie.
Goździki całe, to bardzo intensywna przyprawa o korzennym smaku i bardzo mocnym aromacie. Polecana jako przyprawa do grzanego wina, likierów, przyprawa do konfitur, kompotów, wyrobów cukierniczych.
Goździki mają silne działanie antyutleniające, dzięki czemu spowalniają starzenie się organizmu. Słyną również ze swoich niezastąpionych właściwości leczniczych, wzmacniają układ odpornościowy, posiadają właściwości dezynfekujące. Mają działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne.
Grzyb słomiany pochwiak, to bardzo popularny azjatycki grzyb. Uprawiany w wilgotnym i gorącym klimacie południowo – wschodniej Azji. Można powiedzieć, że po pieczarce i grzybie shiitake, trzeci najczęściej konsumowany grzyb na świecie. Zbierane są te młode, jeszcze “nieotwarte”, stąd nazwa pochwiaki, po przegryzieniu których uwalnia się bardzo smaczny sos. Idealnie nadają się zarówno do sałatek, dań z woka czy potraw z makaronem.
Tradycyjny, najstarszy japoński sos sojowy shoyu – Kikkoman produkowany przez ponad w Japonii, wytwarzany metodą fermentacji soi ( nie modyfikowanej genetycznie),pszenicy ,wody i soli.Sos jest rzadki i słony, idealnie komponuje się z surową rybą, którą konserwuje.Jeden z podstawowych sosów przyprawowych w Azji.
Kraj pochodzenia:Japonia
data przydatności do spożycia : 26.04.2022
Yaki sushi nori gold – glony do sushi- 25 g
Yaki nori gold ,cienkie listki wyselekcjonowane, sprasowanych suszonych glonów – wodorostów, bogate w minerały ,mają dużą zawartość żelaza, wapnia, fosforu i jodu, witaminę B12, A, K, PP.
Odtruwają organizm,
redukują ilość złego cholesterolu,
regulują przemianę materii,
obniżają poziom cukru.
wykazują działanie przeciwnowotworowe
Przeznaczone do zwijania maki sushi, 10 listków wystarczy na zwinięcie 20 uramaków lub 20 hosomaków.
Kraj pochodzenia :Japonia
data przydatności do spożycia :01.12.2023
Kasztany w zalewie, to bulwy rośliny ponikła słodkiego, występującego na podmokłych terenach Azji i Afryki.
Bulwy są jadalne, nazywane również orzechami wodnymi, to doskonały składnik kuchni tajskiej i azjatyckiej.
Są bardzo chrupkie, lekko słodkawe, chłoną smaki potraw. Polecane do sałatek, dań głównych, czy stir-fry lub curry.
Opis: Kiełki fasoli mung to pożywny dodatek do wielu potraw. Mogą być dodawane do zup azjatyckich (np. tajskiego Pho, bulionu chińskiego, japońskiego Mentsuju), sałatek, dań smażonych w Woku, czy potraw gotowanych na parze. Jedzone na surowo smakują wybornie, a przy okazji dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych witamin i mikroelementów. Kiełki fasoli są niezwykle chrupkie i sprężyste.
Skład: Woda, kiełki fasoli 48%, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy E330.
Sposób przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
w kształcie kulek dedykowane są do koreańskiego dania, zrobione są z mąki ryżowej, czyli skrobii uzyskanej z najwyższej jakości ryżu kleistego, w kuchni koreańskiej są podstawą wielu dań, takich jak Tteokbokki teppoki ,w której bazą sosu jest pasta gochugajng, sos sojowy, olej sezamowy, odrobina cukru i wszystko przesmażone z warzywami w kolejności: czosnek, imbir, cebula, marchew, dymka, na koniec kluski ryżowe lądują w warzywach, dodajemy sos , podlewamy wodą i dusimy do 5 min. Jak zrobić tteokbokki możesz znaleźć na naszym kanale Asia deli na YouTube. skład : 98,8 % mąka ryżowa, sól ,alkohol. Data Przydatności do spożycia : 22.10.2022
Kluski ryżowe do Tteokbokki w kształcie rurek dedykowane są do koreańskiego dania Tteokbokki, zrobione są z mąki ryżowej, czyli skrobii uzyskanej z najwyższej jakości ryżu kleistego, w kuchni koreańskiej są podstawą wielu dań, takich jak Tteokbokki teppoki ,w której bazą sosu jest pasta gochugajng, sos sojowy, olej sezamowy, odrobina cukru i wszystko przesmażone z warzywami w kolejności: czosnek, imbir, cebula, marchew, dymka, na koniec kluski ryżowe lądują w warzywach, dodajemy sos , podlewamy wodą i dusimy do 5 min. Jak zrobić tteokbokki możesz znaleźć na naszym kanale Asia deli na YouTube. skład : 98,8 % mąka ryżowa, sól ,alkohol. Data Przydatności do spożycia : 22.10.2022
Kolendra mielona TRS 100 g.
Kolendra jest popularną, przyprawą kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Stanowi składnik mieszanek przyprawowych m.in. curry.
Kolendra jest doskonałym dodatkiem do potraw z krewetek, krabów, do ryb, np. łososia, tuńczyka, węgorza. Znakomicie harmonizuje z roślinami strączkowymi, dlatego też stosuje się ją do potraw z fasoli, grochu, ciecierzycy, soi itp.
Makaron: mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, olej palmowy, sól, regulatory kwasowości: E501, E500, E339, płynny tokoferol (przeciwutleniacz: E306, emulgator: E322 [zawiera soję]), przyprawa (ekstrakt drożdżowy, sos sojowy, czosnek, skrobia pszenna), ekstrakt z zielonej herbaty (oligosacharydy, katechiny), barwnik: E101
Skład: ryż 64,8 %, olej palmowy (zawiera przeciwutleniacz:E319), cukier, modyfikowana skrobia z tapioki, sos sojowy w proszku (soja, pszenica, Maltodekstryna), wzmacniacz smaku:E621, E627, E631.
Zawartość opakowania: 150 g
Data przydatności do spożycia: 22.07.2022 r.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Chrupiące i pikantne. To tylko dwa słowa, lecz idealnie odwzorowują zawartość Royal Orient Hot Wasabi Rice Crackers. Znajdziemy w niej pikantne krakersy o smaku mega mocnego chrzanu wasabi . Jeżeli jesteś fanem pikantnych przekąsek koniecznie powinieneś ich spróbować. Idealnie pasują do piwa.
01
02
03
04
05
Sushisklep.pl Zestawy do sushi, czajniki żeliwne, zestawy do parzenia herbaty, Kimmidoll. Copyrights by sushisklep.pl, 2017